Z trochy vlažného mléka, kostek cukru a droždí (asi půlka kostičky) připravíme kvásek. Do mísy dáme hladkou a polohrubou mouku, přidáme špetku soli, nalijeme kvásek, přidáme žloutky, majolku a postupně přidáme zbytek mléka a zpracujeme těsto. Dle potřeby přidáme mouku, aby se těsto nelepilo. Necháme vykynout. Po vykynutí vyválíme na placku asi 1–1,5 cm širokou a vykrajujeme kolečka raději menší, než jsou klasické koblihy. Kobližky se neplní! Smaží se z obou stran na oleji do zlatova. Ještě teplé se obalují v moučkovém cukru, do kterého můžeme přidat vanilkový cukr.
Tyto koblížky dělám už několik let a všem chutnají. Marmeláda v nich vůbec nechybí, ale je možné ji do koblížků po usmažení plničkou stříknout. Několikrát, když jsem doma neměla majolku, tak jsem dala do těsta dokonce tatarskou omáčku, výsledek byl stejný a nikdo to nepoznal.
V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5…
více o Koláčky z listového těsta
Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citron. kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a…
více o Žloutkovo-perníkové řezy
Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vykynout kvásek. Do mouky se dá sůl, žloutky, sklenička oleje a kvásek a to vše se…
více o Nekynuté buchtičky od Milči
Omytý lilek nakrájíme na větší kostky, osolíme, dáme do sítka a necháme 30 min "vypotit". Poté ho důkladně opláchneme…
více o Pikantní losos na zelenině
Vodu s uzenými žebry osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a rozlámané, předem namočené houby,…
více o Znamenitá bramborová polévka