Do vlažného mléka zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě nakynout.
Na drobenku smícháme mouku s cukrem a máslem. Prsty promneme a vytvoříme drobenku.
Vykynuté těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem (může být i vymazaný olejem a vysypaný hrubou moukou) a rukama ho roztlačíme po celém plechu. Obložíme ovocem, posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli kynout na plechu.
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 15–20 minut. Ihned po vytažení koláč pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Pokud na tento koláč použijeme hrušky, je výborné zapracovat do drobenky hrst mletých ořechů.
Vše smíchejte, dejte na pekáč vyložený pečicím papírem.
Dle svého receptu si udělejte drobenku a koláč posypte. Já ji…
více o Tvarohový koláč s drobenkou
Bílky ušleháme na tuhý sníh. Přidáme cukr po lžičkách a šleháme, až je sníh tuhý a lesklý. Nastříkáme 24 pusinek na…
více o Čokoládové pusinky ze sněhu
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku po obou stranách…
více o Kuřecí řízek po švýcarsku
Švestky zalejeme horkou vodou spolu s troškou slivovice (nemusí být). Po 20 minutách švestky vyjmeme a opatrně, ale…
více o Švestička v křupavé slanině
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, česnek na plátky a vše dáme do zapékací misky, přidáme vegetu, majoránku,…
více o Brambory zapečené s česnekem