Do vlažného mléka zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě nakynout.
Na drobenku smícháme mouku s cukrem a máslem. Prsty promneme a vytvoříme drobenku.
Vykynuté těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem (může být i vymazaný olejem a vysypaný hrubou moukou) a rukama ho roztlačíme po celém plechu. Obložíme ovocem, posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli kynout na plechu.
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 15–20 minut. Ihned po vytažení koláč pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Pokud na tento koláč použijeme hrušky, je výborné zapracovat do drobenky hrst mletých ořechů.
Vše smíchejte, dejte na pekáč vyložený pečicím papírem.
Dle svého receptu si udělejte drobenku a koláč posypte. Já ji…
více o Tvarohový koláč s drobenkou
Brambory jemně nastrouháme, vodu slijeme, přidáme vejce, utřený česnek a mouku, pepř, majoránku a dle chuti osolíme.…
více o Zapečený bramborák se zelím
Pohankové krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Očištěné a oloupané…
více o Pohanka se žampiony a rukolou