Z mouky, kvásku, mléka, oleje, vejce a cukru vypracujeme těsto (ingredience psány přibližně), které se nelepí a necháme vykynout. Rozinky naložíme v rumu. V misce smícháme tvaroh s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, šťávou a mlékem, poté zakapáváme rumem z naložených rozinek, dokud tvaroh není hezky vláčný. Lepší je spíše řidší konzistence, asi jako jogurt.
Z těsta uděláme kruhové placičky a necháme ještě chvilku kynout pod utěrkou, ve středu promáčkneme a naplníme napůl tvarohovou náplní a napůl marmeládou (nebo mákem nebo celé naplníme jen tvarohovou plnkou). Ozdobíme rozinkami naloženými v rumu. Okraje koláčku potřeme vajíčkem a dáme péci asi na 30 minut na 180 °C.
Vezmeme si největší misku a dáme do ní 3 misky po 5 vajíčkách, ale jen žloutek. Dále nasypeme polohrubou mouku (100 g)…
více o Koláčky pro každou příležitost
Z uvedených ingrediencí vymícháme metličkou těsto (jako na palačinky), upečeme pozvolna na tuku na pánvičce z obou…
více o Celestýnské nudle do polévky
V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1…
více o Amolety z kynutého těsta
V míse si připravíme podoubnou směs jako na sekanou: mleté maso, 2-3 lžičky soli, pepř, koření na mleté maso a česnek…
více o Zapečená cuketa s mletým masem
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na másle, osolíme, opepříme. Zalijeme převařenou vodou, přidáme půl…
více o Žampionová krémová polévka