Konfitovaná kachní stehna s červeným zelím a bramborovými noky
3.5
hodnoceno: 2
Příprava:600 minut
Porce:4
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
Kachní stehna
1
ks
cibule
1
snítka
rozmarýn
čerstvý
1
špetka
drcený kmín
místo rozmarýnu
1
lžíce
hrubá sůl
4
ks
kachní stehna
Červené zelí
1
špetka
sůl
100
ml
červené víno
100
g
šalotka
1
lžíce
bílý vinný ocet
600
g
červené zelí
1
špetka
pepř celý
čerstvě namletý
3
ks
jablka
2
lžíce
kachní sádlo
4
lžíce
cukr krupice
podle toho, jak jsou jablka sladká
Bramborové noky
1
špetka
sůl
1
ks
vejce
1
ks
žloutek
1
kg
vařené brambory
1
miska
hrubá sůl
pokud brambory pečeme
Postup přípravy receptu
Kachní stehna očistíme, opláchneme, osušíme a osolíme. Dáme do pekáčku, posypeme bylinkami a cibulí, přikryjeme a necháme přes noc odležet. Druhý den vytáhneme stehna ze soli a vložíme do čistého pekáčku. Přidáme bylinky a česnek.
Pekáček přikrytý alobalem vložíme do trouby a pečeme při 160 °C doměkka (cca 2–3 hodiny dle velikosti stehen a stáří drůbeže).
Nepřiléváme vodu, během pečení se rozpustí kachní tuk a v něm se stehna upečou.
Z pekáčku vylijeme výpek, přilijeme max 100 ml vody a při 190 °C dopečeme kůrku dokřupava – maximálně 10 minut. Během této poslední fáze můžeme potírat stehna medem.
Kachní stehna – konfitovaná
Příprava je stejná jako u tradičního pečení, ale kachnu zaléváme kachním sádlem, přikryjeme alobalem a konfitujeme na 100 stupňů cca 8 hodin.
Před podáváním dáme do trouby na 200 stupňů na gril nebo horký vzduch na cca 10 minut, aby se udělala kůrka.
Šťáva – slijeme sádlo, usazeninu necháme vyvařit. NEMIXOVAT – jinak zesvětlá. Máslo přidáváme až nakonec.
Červené zelí na karamelu s jablky
Zelí nakrouháme na tenké nudličky, cibuli nakrájíme na nudličky, jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr do světlehnědé medové konzistence. Na karamel dáme nakrájenou cibuli, přidáme kachní sádlo, začneme míchat a cibuli necháme zesklovatět.
Přidáme zelí a dobře promícháme. Chvíli restujeme, zastříkneme červeným vínem a necháme odpařit.
Vložíme jablka, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Dobře promícháme. Přikryjeme poklicí, ztlumíme plamen a za občasného promíchání necháme cca 10 minut dusit ve vlastní šťávě. Nakonec dochutíme solí, bílým vinným octem a cukrem.
Bramborové noky
Brambory uvaříme (nebo lépe upečeme při 180 °C 40 minut položené na hrubozrnné soli) ve slupce doměkka.
Poté je oloupeme a propasírujeme nebo je pomeleme na mlýnku na maso najemno. Přidáme všechny přísady a vypracujeme těsto.
Vyválíme válečky, ze kterých tvarujeme noky (podsypáváme hladkou moukou). Vaříme ve vařící vodě asi 5 minut (doporučuji jeden nok vyzkoušet rozkrojením).
Po zcezení noky dáme do studené vody, aby se zastavilo vaření. Před podáváním obalíme noky kachním sádlem a dáme na pánev, ale nemícháme.
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. …
více o Cukrářská vánočka (mazanec)
Bůček se sýry a solí propracujeme a dáme do skleňené nebo porcelánové misky. Do směsi uděláme dolíky, zalijeme je pivem…
více o Mletý bůček se směsí sýrů
Na pánvičce rozpustíme máslo a přidáme na kolečka nakrájené krabí tyčinky a na plátky nakrájeného Šmakouna, posypeme…
více o Krabí tyčinky se zeleninou