Smícháme vajíčka s cukrem a sádlem, poté šleháme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vytvoříme těsto, které necháme chvíli odpočinout v chladu. Stačí 10 minut, pak plníme košíčky tak, aby v nich nebyla velká vrstva těsta, protože těsto se v troubě nadzvedne. Dáme péct na 180 stupňů, dokud košíčky nebudou nahnědlé. Obvykle stačí tak 10–15 minut. Když jsou upečené, tak těsto z košíčků opatrně vyklepneme, aby se nerozlámalo.
Mezitím než nám košíčky vychladnou si připravíme krém. Rozšleháme cukr s vajíčky, přidáme kakao, mléko a mouku. Suroviny pořádně smícháme do sebe, nejlépe připravujte v malém hrnci, protože poté hmotu dáme na plamen. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí, pak sejmeme z plamene a v hmotě rozpustíme máslo. Touto náplní plníme košíčky. Povrch můžeme ozdobit například ovocem. Náplň zůstává tekutá, pouze na povrchu lehce zaschne.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové