Na vyšší plech rozložíme cibuli nakrájenou na kolečka. Na ní poklademe naklepané, osolené a opepřené vepřové řízky. Zasypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme smetanou ke šlehání.
Vložíme do trouby vyhřáté na cca 200– 220 °C a pečeme okolo jedné hodiny (až je maso měkké).
My pečeme takto nekryté, protože máme rádi sýr hodně opečený, je možné však péct i zakryté.
Jako příloha se hodí např. vařený či opečený brambor. Pokrm pustí hodně sosu, tak spíše doporučuji vařený.
Na talíři dozdobíme na měsíčky nakrájeným rajčetem či jinou zeleninou podle chuti.
Roláda: ušleháme zvlášť bílky - doporučuji se špetkou soli (jsou tužší), v další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme…
více o Šarlota aneb roládkový dort
Do litru vody přidáme půlku bujónu, nakrájený brambor na malé kostičky a nadrobno nasekané květákové růžičky, vše dáme…
více o Rychlá květáková polévka
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Rybízový koláč s tvarohem