Očištěného králíka osolíme a vložíme do pekáčku s olejem, přidáme nové koření, jalovec, bobkový list, tymián, pokrájenou cibuli a mrkev, podlijeme troškou vody, přiklopíme a dusíme za občasného podlévání doměkka. Do kastrolu vlijeme víno, vmícháme povidla a svaříme na polovinu. Přidáme vývar, citronovou a pomerančovou kůru a povaříme.
V pánvičce rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání uděláme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Měkkého králíka vyjmeme z pekáče, výpek zalijeme troškou vody, seškrábneme výpek ze stran pekáče, přimícháme jíšku a vše nalijeme do kastrolu s ochuceným vínem. Vmícháme nastrouhaný perník a povaříme cca 15 minut. Hotovou omáčku propasírujeme a dochutíme solí, cukrem a octem. Králíka naporcujeme, rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.
Příloha: například krupicové nočky s ořechy a povařenou růžičkovou kapustou.
Jemně nakrájenou cibuli osmažaaíme na tuku dorůžova, přidáme mlatou papriku a krátce zamícháme. Přidáme ihned rajčatový…
více o Falešná gulášová polévka
1. Velký hrnec - dát vařit vodu s na kostičky nakrájenými brambory se žampiony (plátky), přidat zeleninu, podravku.
…
více o Bramborová polévka v chlebu