Očištěného králíka osolíme a vložíme do pekáčku s olejem, přidáme nové koření, jalovec, bobkový list, tymián, pokrájenou cibuli a mrkev, podlijeme troškou vody, přiklopíme a dusíme za občasného podlévání doměkka. Do kastrolu vlijeme víno, vmícháme povidla a svaříme na polovinu. Přidáme vývar, citronovou a pomerančovou kůru a povaříme.
V pánvičce rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání uděláme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Měkkého králíka vyjmeme z pekáče, výpek zalijeme troškou vody, seškrábneme výpek ze stran pekáče, přimícháme jíšku a vše nalijeme do kastrolu s ochuceným vínem. Vmícháme nastrouhaný perník a povaříme cca 15 minut. Hotovou omáčku propasírujeme a dochutíme solí, cukrem a octem. Králíka naporcujeme, rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.
Příloha: například krupicové nočky s ořechy a povařenou růžičkovou kapustou.
Maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a jemně poprášíme zázvorem. Rychle opečeme z obou stran na rozpáleném oleji.…
více o Vepřové plátky pana nadlesního
Špenátová omáčka: na plátku Hery osmahneme ciibulku, přidáme rozkrájený mražený špenát (je dobré koupit již naporcovaný…
více o Gnocchi se špenátem a nivou