Očištěného králíka osolíme a vložíme do pekáčku s olejem, přidáme nové koření, jalovec, bobkový list, tymián, pokrájenou cibuli a mrkev, podlijeme troškou vody, přiklopíme a dusíme za občasného podlévání doměkka. Do kastrolu vlijeme víno, vmícháme povidla a svaříme na polovinu. Přidáme vývar, citronovou a pomerančovou kůru a povaříme.
V pánvičce rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání uděláme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Měkkého králíka vyjmeme z pekáče, výpek zalijeme troškou vody, seškrábneme výpek ze stran pekáče, přimícháme jíšku a vše nalijeme do kastrolu s ochuceným vínem. Vmícháme nastrouhaný perník a povaříme cca 15 minut. Hotovou omáčku propasírujeme a dochutíme solí, cukrem a octem. Králíka naporcujeme, rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.
Příloha: například krupicové nočky s ořechy a povařenou růžičkovou kapustou.
Předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Cukr, heru a celá…
více o Nutelové řezy s vůní skořice
Ořechy rozmixujeme a smícháme s prolisovaným česnekem, toustový chléb namočíme ve vodě, z nasáklého pečiva vymačkáme…
více o Ořechová pomazánka na topinky
Do hrnce dáme olej, pokrájenou cibuli a mleté maso, přidáme chilli (podle chuti), rajský protlak, pepř a sůl. Podlijeme…
více o Mexická polévka z naší hospody
Řádně očištěnou a omytou kachnu důkladně nasolíme a dáme do pekáče břichem dolů. Můžeme odříznout křídla a dát je do…
více o Pekingská kachna dle Robina