Očištěného králíka osolíme a vložíme do pekáčku s olejem, přidáme nové koření, jalovec, bobkový list, tymián, pokrájenou cibuli a mrkev, podlijeme troškou vody, přiklopíme a dusíme za občasného podlévání doměkka. Do kastrolu vlijeme víno, vmícháme povidla a svaříme na polovinu. Přidáme vývar, citronovou a pomerančovou kůru a povaříme.
V pánvičce rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání uděláme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Měkkého králíka vyjmeme z pekáče, výpek zalijeme troškou vody, seškrábneme výpek ze stran pekáče, přimícháme jíšku a vše nalijeme do kastrolu s ochuceným vínem. Vmícháme nastrouhaný perník a povaříme cca 15 minut. Hotovou omáčku propasírujeme a dochutíme solí, cukrem a octem. Králíka naporcujeme, rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.
Příloha: například krupicové nočky s ořechy a povařenou růžičkovou kapustou.
Papriky pečeme na grilu do vytvoření černých skvrn. Poté je dáme do sáčku, kde vychladnou a změknou. Papriky oloupeme a…
více o Papriky pečené s rajčaty
Makrelu zbavíme kostí a rozsekáme ji na drobné kousky. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme rybu, máslo dochutíme hořčicí…
více o Pomazánka z uzené makrely