Králíka nebo porce z něj očistíme a prosypeme poměrně hodně česnekovou solí a pro zvýraznění chuti Piri Piri kořením (tím méně, je ostré). Bůček nakrájíme na silnější pláty nebo kostky. Do pekáče na dno vložíme nakrájený bůček, na něj okořeněného králíka a v otevřeném pekáči pečeme asi 25 minut na cca 200 °C do zhnědnutí a vytvoření kůrky. (Já použila dolní a horní ohřev bez horkovzduchu.) Po vytvoření kůrčičky, maso vyndáme a přehodíme – tzn. na dno králík druhou stranou a na něj bůček, pečeme při 180 °C asi 20 minut. Po této době podlijeme horkou vodou, jen malinko asi 1dcl, seškrábneme stěny s vypečenou šťávou a pekáč přikryjeme. Necháme při vypnuté troubě dojít cca 15 minut.
Jako přílohu usmažíme z uvedených surovin klasické bramboráčky o průměru asi 10 cm. Jako oblohu lze výborně použít Moravanku nebo jiný podobný salát.
Bramboráčky děláme, jak jsme zvyklí, jen menší a ne tak kořeněné, aby nepřehlušily maso. Přílohy lze samozřejmě změnit, oblohu pak zvolíme dle chuti. Jiný tuk než ten z bůčku se nedává.
Obrané a oprané bezinky, nastrouhaná jablka a 500 g cukru vaříme 15 minut. Potom přimícháme přípravek Pektogel nebo…
více o Marmeláda z bezinek a jablek
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibulku a na mírném ohni ji necháme zpěnit, až změkne, ale ještě nezačne…
více o Mrkvová polévka s pomerančem
Korpus - žloutky ušleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, potom přidáme vařící vodu a dál šleháme, až do…
více o Vanilkovo-čokoládový dort