Králíka nebo porce z něj očistíme a prosypeme poměrně hodně česnekovou solí a pro zvýraznění chuti Piri Piri kořením (tím méně, je ostré). Bůček nakrájíme na silnější pláty nebo kostky. Do pekáče na dno vložíme nakrájený bůček, na něj okořeněného králíka a v otevřeném pekáči pečeme asi 25 minut na cca 200 °C do zhnědnutí a vytvoření kůrky. (Já použila dolní a horní ohřev bez horkovzduchu.) Po vytvoření kůrčičky, maso vyndáme a přehodíme – tzn. na dno králík druhou stranou a na něj bůček, pečeme při 180 °C asi 20 minut. Po této době podlijeme horkou vodou, jen malinko asi 1dcl, seškrábneme stěny s vypečenou šťávou a pekáč přikryjeme. Necháme při vypnuté troubě dojít cca 15 minut.
Jako přílohu usmažíme z uvedených surovin klasické bramboráčky o průměru asi 10 cm. Jako oblohu lze výborně použít Moravanku nebo jiný podobný salát.
Bramboráčky děláme, jak jsme zvyklí, jen menší a ne tak kořeněné, aby nepřehlušily maso. Přílohy lze samozřejmě změnit, oblohu pak zvolíme dle chuti. Jiný tuk než ten z bůčku se nedává.
Předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Cukr, heru a celá…
více o Nutelové řezy s vůní skořice
Uvařenou rýži necháme vychladnout, promícháme s ovocem nakrájeným na kousky. Přidáme rozinky (nejlepší jsou spařené a…
více o Ovocný salát pro zimní večery
Krajíčky chleba diagonálně nakrájíme na trojúhelníky. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce se solí. Do druhého talíře…
více o Opečené toasty s mozzarellou
Králíka rozporcujeme, z trupu připravíme vývar. Pokud nemáme celého dáme kýta, hřbety a podlejeme vodou. Porce osolíme,…
více o Králík – slintající soused
1. Na přípravu těsta smícháme rozinky, kandované ovoce a citrónovou kůru. Vše zalijeme rumem a necháme nejlépe přes noc…
více o Vánoční rumový chlebíček