Na oleji si dozlatova osmahneme cibulku. Smícháme s mletým masem, rohlíkem rozmočeným v mléce, vajíčkem, nastrouhaným (prolisovaným) česnekem, špetkou soli, špetkou pepře a drceným kmínem. Do lepivého těsta přidáváme strouhanku, dokud těsto nelepí jen trochu. Odhadem 200 gramů strouhanky, ale je lepší přidávat postupně a dle vlastního uvážení.
Z těsta si vytvarujeme bochánek sekané a zvrchu do ní vtlačíme vejce uvařená natvrdo. Zakryjeme těstíčkem, aby byla vejce skrytá uvnitř. Opatrně přemístíme do pekáčku na pečení a podlijeme obyčejnou vodou.
Přiklopíme pekáček víkem. Pokud víko není, nevadí, ale zakrytá sekaná je pak šťavnatější. Pečeme cca 60 minut při 180 stupních Celsia.
Uhněteme těsto a vytvoříme malé kuličky. Uprostřed nich vyhloubíme důlky, které naplníme marmeládou. Pečeme na suchém…
více o Placičky z ovesných vloček
Makrelu zbavíme kostí a rozsekáme ji na drobné kousky. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme rybu, máslo dochutíme hořčicí…
více o Pomazánka z uzené makrely
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové