Mouku dáme do mísy s 20 g cukru a máslem. Hnětačem spojíme nebo ručně prohněteme na hladké těsto. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vyválíme na moukou lehce poprášené ploše a vyložíme jím koláčovou formu a průměru 28 cm. V okrajích dobře vymačkáme, dno těsta propícháme vidličkou a pečeme 15 minut.
Vanilku podélně rozkrojíme špičkou malého ostrého nože a vyškrábeme dřeň se semínky. Kaštany nadrobno nasekáme a s vanilkou vmícháme do tvarohu. Ten pak rozmixujeme dohladka. Vejce oddělíme, žloutek přimícháme k tvarohové směsi spolu se zbylým cukrem a skořicí. Bílky ušleháme dotuha a opatrně vetřeme k tvarohové směsi.
Opláchnuté vypeckované švestky nakrájíme na čtvrtky. Rozložíme do předpečeného korpusu, navrch rozetřeme tvarohovou směs a uhladíme. Pečeme ještě 40 minut. Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, uvolníme z formy a podáváme poprášené moučkovým cukrem.
Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku s kypřicím práškem, mléko a nakonec sníh z bílků. Na náplň si vyšleháme…
více o Bábovka s tvarohovou náplní
Ze 100 g cukru, 1 tvarohu, mléka, oleje, soli, mouky a prášku do pečiva uděláme vláčné těsto.
1/3 schováme na mřížky a…
více o Mřížkový rebarborový koláč