Vypracujeme ze všech surovin těsto, vyválíme je na prst silné. Potřeme náplní, stočíme, dáme na plech, potřeme závin vajíčkem a pečeme asi 40 minut při střední teplotě.
Na náplň dáme vše do kastrolu a povaříme – na závin dáme skoro vychladlé. Můžeme použít i tvarohovou variantu: 2 kostky tvarohu (ne ve vaničce), cukr dle chuti každého, vanilkový cukr, vajíčko, trochu rumu a můžeme přidat i trochu skořice.
Z mléka a krupičky uvaříme hodně hustou kaši (hustota "hrnec na vyhození"), necháme vychladnout. Dáme na vál, přidáme 1…
více o Jednoduché ovocné knedlíky
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka
Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí…
více o Dalamánky z chlebové mouky