Slepici očistíme, zalijeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli, oloupanou mrkev a petržel, osolíme a vaříme asi hodinu. Pak vývar ochladíme, maso vyjmeme, vykostíme a nadrobno pokrájíme. Vývar přelijeme do jiného hrnce, doplníme vodou, zeleninu nadrobno nakrájíme a vývar přivedeme k varu. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, za stálého míchání povaříme a vlijeme do vývaru. Promícháme a povaříme. Pak přidáme maso, zeleninu, přisolíme, okořeníme podle chuti a zjemníme smetanou. Krátce povaříme, posypeme sekanou petrželkou a podáváme s pečivem.
Očištěné a nakrájené žampiony podusíme na másle, osolíme, okořeníme a zalijeme vroucí vodou z konvice. Přidáme kostky…
více o Krémová žampionová polévka
Máslo, cukr a 5 žloutků utřeme, přidáme mletý mák, trošku citronové šťávy a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do…
více o Hildin vynikající makovec
Podle množství zbylé bramborové kaše dáme 1-3 vejce, muškátový oříšek, sůl, petrželku a mouky tolik, aby vzniklo husté…
více o Smažené noky z bramborové kaše
Toto množství je na jeden dort, doma ale dělám 2 naráz. Jednak protože se jeden rychle sní a dělat z dvojité dávky je i…
více o Mandlový dort s meruňkami
Čočku namočíme tak na 2 hodiny a ve stejné vodě dáme vařit s novým kořením, pepřem, bobkovým listem a solí. Po změknutí…
více o Čočková polévka podle Romany