Křenová omáčka se smetanou

3

hodnoceno: 13
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Hlavní ingredience
    • 2
      lžíce máslo
    • sůl
    • 4
      lžíce hladká mouka
    • 2
      ks žloutek
    • 125
      ml smetana ke šlehání i více
    • 50
      g křen
    • 1,3
      l vepřový vývar nebo kostí
  • Na dochucení
    • ocet
    • cukr

Postup přípravy receptu

  • Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně rozkvedláme žloutky a přidáme je společně s čerstvě nastrouhaným křenem. Krátce povaříme a dochutíme solí. Podáváme s plátkem hovězího nebo vepřového masa a houskovým knedlíkem.
  • Ještě můžeme přidat trošku krupicového cukru a pár kapek octa.
  • Vegetariánská varianta: místo vývaru použijeme mléko a plátek masa nahradí např. vejce natrvdo.
  • Minutková varianta se zakysanou smetanou: Plátky masa (drůbeží, vepřové) osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme a osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Uložíme v teple, do výpeku přidáme lžíci hladké mouky, necháme zpěnit, přilijeme 250 ml vývaru (vody), zakysanou smetanu (200 ml) a křen dle chuti. Ochutíme solí, cukrem, octem a necháme provařit. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem. Plátky na talíři přelijeme horkou omáčkou.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: