Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně rozkvedláme žloutky a přidáme je společně s čerstvě nastrouhaným křenem. Krátce povaříme a dochutíme solí. Podáváme s plátkem hovězího nebo vepřového masa a houskovým knedlíkem.
Ještě můžeme přidat trošku krupicového cukru a pár kapek octa.
Vegetariánská varianta: místo vývaru použijeme mléko a plátek masa nahradí např. vejce natrvdo.
Minutková varianta se zakysanou smetanou: Plátky masa (drůbeží, vepřové) osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme a osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Uložíme v teple, do výpeku přidáme lžíci hladké mouky, necháme zpěnit, přilijeme 250 ml vývaru (vody), zakysanou smetanu (200 ml) a křen dle chuti. Ochutíme solí, cukrem, octem a necháme provařit. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem. Plátky na talíři přelijeme horkou omáčkou.
Mouku prosejeme a na válu dobře zpracujeme s tvarohem, žloutkem, jogurtem (kysanou smetanou), solí, tukem (může být i…
více o Tvarohovo-jogurtové buchtičky
Nejprve připravíme americké brambory (smažíme ve fritovacím hrnci, ale lépe v troubě "nasucho"), dále pokrájíme kuřecí…
více o Zapékaná špenátová miska