Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně rozkvedláme žloutky a přidáme je společně s čerstvě nastrouhaným křenem. Krátce povaříme a dochutíme solí. Podáváme s plátkem hovězího nebo vepřového masa a houskovým knedlíkem.
Ještě můžeme přidat trošku krupicového cukru a pár kapek octa.
Vegetariánská varianta: místo vývaru použijeme mléko a plátek masa nahradí např. vejce natrvdo.
Minutková varianta se zakysanou smetanou: Plátky masa (drůbeží, vepřové) osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme a osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Uložíme v teple, do výpeku přidáme lžíci hladké mouky, necháme zpěnit, přilijeme 250 ml vývaru (vody), zakysanou smetanu (200 ml) a křen dle chuti. Ochutíme solí, cukrem, octem a necháme provařit. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem. Plátky na talíři přelijeme horkou omáčkou.
Na kousky pokrájenou cibuli osmahneme na 25 gramech másla. Jakmile zesklovatí, přidáme pokrájené žampiony (kostičky,…
více o Žampionová omáčka s cibulí
Rozehřejeme si troubu na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
Do misky si vysypeme mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao.…
více o Exkluzivní čokoládové muffiny
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na másle, osolíme, opepříme. Zalijeme převařenou vodou, přidáme půl…
více o Žampionová krémová polévka