Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně rozkvedláme žloutky a přidáme je společně s čerstvě nastrouhaným křenem. Krátce povaříme a dochutíme solí. Podáváme s plátkem hovězího nebo vepřového masa a houskovým knedlíkem.
Ještě můžeme přidat trošku krupicového cukru a pár kapek octa.
Vegetariánská varianta: místo vývaru použijeme mléko a plátek masa nahradí např. vejce natrvdo.
Minutková varianta se zakysanou smetanou: Plátky masa (drůbeží, vepřové) osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme a osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Uložíme v teple, do výpeku přidáme lžíci hladké mouky, necháme zpěnit, přilijeme 250 ml vývaru (vody), zakysanou smetanu (200 ml) a křen dle chuti. Ochutíme solí, cukrem, octem a necháme provařit. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem. Plátky na talíři přelijeme horkou omáčkou.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Omytá rajčata nakrájíme na plátky. Misku vymažeme lžící oleje a na dno střídavě přes…
více o Rajčata zapečená s mozzarelou
Tvaroh vymícháme s máslem, přidáme rozmačkané olejovky i s olejem, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme…
více o Toast andaluského rybáře
Rajčata nakrájejte na plátky a povařte při 750 W po dobu 6–8 minut, dokud se slupka neodděluje sama. Rajčata oloupejte…
více o Tomatová polévka – Jet Chef
Ze snítek otrhejte lístky bylinek a nahrubo nasekejte. Do mixeru dejte dijonskou hořčici, přidejte sůl, pepř a nasekané…
více o Country marináda s tymiánem
Dvě hrsti sušených hub (nejmíň čtyři) namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou…
více o Houbová omáčka jednoduchá
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
Tuňáka dáme do misky. K tuňákovi přidáme pomazánkové máslo a nájemno nakrájenou cibulku. Přidáme…
více o Bagety s tuňákovou pomazánkou