Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně rozkvedláme žloutky a přidáme je společně s čerstvě nastrouhaným křenem. Krátce povaříme a dochutíme solí. Podáváme s plátkem hovězího nebo vepřového masa a houskovým knedlíkem.
Ještě můžeme přidat trošku krupicového cukru a pár kapek octa.
Vegetariánská varianta: místo vývaru použijeme mléko a plátek masa nahradí např. vejce natrvdo.
Minutková varianta se zakysanou smetanou: Plátky masa (drůbeží, vepřové) osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme a osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Uložíme v teple, do výpeku přidáme lžíci hladké mouky, necháme zpěnit, přilijeme 250 ml vývaru (vody), zakysanou smetanu (200 ml) a křen dle chuti. Ochutíme solí, cukrem, octem a necháme provařit. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem. Plátky na talíři přelijeme horkou omáčkou.
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Vložíme do mikroténového sáčku a necháme alespoň den uležet. S těstem je možné…
více o Tvarované motané perníčky
Olej rozehřejme na pánvi, přidáme pórek a necháme jej za občasného míchání změknout. Bude to trvat zhruba 15 minut. Na…
více o Těstoviny s pórkem a špenátem
1. Pórek okrájejte tak, aby vám zbyly pouze bílé a světle zelené části. Dobře opláchněte a nakrájejte na 5 cm kousky.
…
více o Pórkovo-bramborová polévka