Plátky krkovičky naklepeme, osolíme a lehce natřeme omáčkou smíchanou z kečupu, hořčice, pepře a pár kapek olivového oleje. Dáme do chladu. Rozehřejeme troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
Pečivo nakrájíme na malé kostičky a dáme do misky spolu se zálivkou. Tu našleháme (vidličkou) z mléka, 80 g rozpuštěného másla a žloutků. Dobře promícháme, aby se obalila každá kostička a dáme stranou.
Připravíme si dvě pánve, na každou dáme olivový olej. Cibuli nakrájíme nadrobno a restujeme. Kuřecí játra nakrájíme na malé kousky (pozor na žluč), přidáme k zesklovatělé cibuli, rychle orestujeme se špetkou pepře a necháme vychladnout.
Mezitím si nakrájíme žampiony na plátky a orestujeme s drceným kmínem.
Na vymazaný teflonový plech položíme plátky masa omáčkou nahoru. Do misky přidáme játra s cibulkou a žampiony, bylinky a houbové koření. Lehce promícháme a přidáme tuhý sníh ze 4 bílků ušlehaný se špetičkou soli.
Na každý plátek navršíme kopeček směsi a uhladíme lžící. Posypeme nakrájenými kousky sušených rajčat. Zbyde-li směs, dáme ji do rohu plechu. Zbylou část másla nakrájíme na plátečky a poklademe vrcholy kopečků. Krásně se v troubě rozteče a provoní kůrku.
Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 160 °C (pokud by se to peklo moc rychle, můžete ještě mírně snížit nebo přikrýt na chvíli alobalem). Jakmile se maso s kopečky peče, lehce podléváme, později přeléváme výpekem. Před koncem na každou porci položíme plátek sýru, necháme roztavit. Maso musí být měkké, kopeček s jemnou zlatou kůrkou.
Podáváme s velkou oblohou nebo zeleninovým salátem. Pro jedlíky s rýží nebo brambory.
Oloupané brambory pomeleme na masovém strojku s uzeninou, cibulí a česnekem. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku,…
více o Bramborová paštika s uzeninou
Marináda na 2-3 krkovice:
- 1 cibule
- 1 strožek česneku
- 3 lžíce hořčice
- 1 dl piva ( desítku, 12 je moc hořká)
…
více o Krkovice v pivu podle Terči
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage