Vařené krůtí maso obereme z kostí a nakrájíme na větší kousky. Může se použít maso z kostry, křídel krku apod.
Rýži propláchneme 2 x vařící vodou a 2 x studenou vodou, abychom se zbavili škrobu, necháme okapat.
V kastrolu, ve kterém budeme rizoto dělat, zpěníme na sádle nahrubo nakrájenou větší cibuli, dokud nezesklovatí, přidáme propláchnutou a okapanou rýži a osmahneme ji. Odstavíme a přidáme 2 skleničky moravanky bez feferonek, cibulky a okurky překrojíme, osolíme, přidáme sladkou červenou papriku, aby mělo rizoto barvu, dochutíme podravkou. Zalijeme 1/2 litrem vývaru z krůtího masa a za občasného zamíchání přivedeme do varu. Když se začne krůtí rizoto vařit, zakryjeme poklicí a dáme na 20 minut do trouby dusit. Jestliže není rýže po 20 minutách dost měkká, vrátíme ji do trouby, ale nezakrýváme, necháme ji odpařit.
Krůtí rizoto podáváme posypané strouhaným sýrem a s okurkou.
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč…
více o Jednoduchý jablkový koláč
Troubu předehřejeme na 200 °C, zapékací misku vytřeme olejem. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme…
více o Kotlety zapečené v bramborech
Droždí + cukr + mléko vypracujeme v těsto, necháme asi hodinu kynout. Potom utvoříme silný váleček, který nakrájíme na…
více o Kynuté knedlíky s povidly
1. V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme hladkou mouku a uděláme zlatou jíšku, kterou zalijeme vodou nebo vývarem a dobře…
více o Babiččina chlebová polévka
Česnek oloupeme, rozmáčkneme a vhodíme do hrnce společně s celým novým kořením, celým černým pepřem a bobkovými listy.…
více o Naše Rajská s vaječnými noky