Brambory oškrábeme a omyjeme, nastrouháme je na hrubém struhadle na větší cedník a přistrouháme jednu cibuli. Vymačkáme lžící vodu.
Rozšleháme si dvě vejce, přidáme sůl, pepř a vše zamícháme do brambor. Vymažeme si kulatý pekáč s vyšším dnem. Bramborovou směs napěchujeme do pekáče a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme 45 minut.
Druhou cibuli si nakrájíme na kolečka a osmažíme na trošce lněného oleje (možno použít i slunečnicový). Kugelis překlopíme na plech vyložený pečicím papírem, posypeme osmaženou cibulí, na kousky nakrájeným máslem a dáme ještě na 15 minut zapéct.
Podáváme se salátem z kysané smetany a červené řepy.
Na brambory lze ještě dát na kolečka nakrájený sýr, slaninu.
Těsto důkladně vypracujeme ručně, nebo vařečkou dohladka, aby se oddělovalo od nádoby. Potom ho rozválíme a potřeme na…
více o Sádlovníky z vepřového sádla
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina
Kotletky naklepeme, osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením a natřeme olejem - necháme uležet v lednici asi 2…
více o Kotletky v hořčicové omajdě
Koleno vaříme hodinu ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Po vyjmutí uděláme do kůže pár podélných zářezů…
více o Pečené koleno v pivní marinádě