Do osolené vody dáme vařit houby, nakrájenou cibuli a kmín. Vaří se asi půl hodiny, pak přidáme další koření a brambory nakrájené na kostičky. Když změknou brambory, připravíme si závar ze smetany. Na kulajdu musí být kysaná smetana, ze sladké s přidáním octa se nedocílí ta pravá chuť.
Kysanou smetanu rozkvedláme s moukou na hladké těstíčko. Po částech lijeme do polévky, přitom stále mícháme, aby se mouka rozvařila. Zahuštěnou kulajdu okořeníme sekaným koprem. Pak rozdělíme na talíře půlky natvrdo vařených vajec a přelijeme horkou polévkou. Vejce mohou být i na měkko nebo ztracená, jak kdo rád.
Droždí rozdrobíme do misky, posypeme 1 lžící cukru, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. V míse si smícháme…
více o Pudinkovo-švestkové koláče