Na rozpáleném másle zpěníme mouku, zalijeme vodou nebo vývarem, dochutíme solí a octem, přidáme celé nové koření, pepř a bobkový list. Důkladně provaříme asi 20 minut, přecedíme přes jemné síto. Do procezené polévky přidáme orestované houby a na kostičky nakrájené brambory. Je-li třeba, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Nakonec přidáme čerstvě nasekaný kopr a křepelčí vajíčka. Ta připravíme následovně: V kastrůlku dáme vařit vodu. Vajíčko vyklepneme do octa a poté pomalu vlijeme do vroucí vody. Stáhneme z ohně a necháme dojít.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme vodu, olej, nakonec zapracujeme mouku s práškem střídavě…
více o Francouzský hruškový koláč
Rohlíky jemně pokrájíme a pocákáme je mlékem. Potom do nich vlijeme vejce, dochutíme troškou vegety (solí), promícháme…
více o Obložený rohlíkový koláč
Cibuli nakrájíme na jemno, z vajec vyrobíme vejce míchaná, špekáčky a okurky rozřízneme podélně na čtvrtiny. Plátky…
více o Španělské ptáčky podle mamky