Do mísy dáme ohřát mléko a v něm rozpustíme tuk a cukr. Necháme zchladnout a do vlažné směsi rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto. Protože je tam hodně tuku, moc mísit to nejde, ale to vůbec nevadí, stačí jen, aby se suroviny spojily a vytvořily určitou masu, ostatní už vykonají kvasnice. Postavíme i s mísou na teplé místo a necháme vykynout. Těsto rozválíme na plát o síle 1,5–2 cm, přehneme z 1/3 do středu a druhou třetinou přikryjeme. Utvoříme jakýsi třívrstvý válec.
Z něho ukrajujeme kousky (velikost libovolná, podle toho, jak chceme mít kroužky velké – ještě nakynou), vyvalujeme váleček a při válení ho stáčíme mírně do ruličky a spojíme v kolečko. Namáčíme do misky s vodou a obalujeme v sypání. Rovnáme na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v předehřáté troubě do růžova cca při 150 °C tak 15 minut. Raději hlídáme, kdo má rád křupavější, nechá je zčervenat (ne zčernat).
Lépe je připravovat těsto na dvakrát z poloviční dávky, snadněji se s ním pracuje. Příprava sypání: Rozpustíme tuk, přidáme cukr, mouku a mák vše zamícháme. Cukru podle chuti.
Mleté maso si vložíme do mísy, vložíme vejce, sůl, pepř, strouhanku a vše promícháme. Hotovou směs vložíme do lednice.
…
více o Rajská omáčka od Verunky
Smícháme ingredience na těsto (žloutky do těsta, nakonec sníh z bílků) a upečeme na středním plechu do růžova.
Náplň…
více o Řezy se zakysanou smetanou
Připravíme si do mísy všechny suché suroviny, přidáme rozstrouhané nebo rozměklé máslo a žloutky, dobře propracujeme a…
více o Pravé vanilkové rohlíčky