Do mísy dáme ohřát mléko a v něm rozpustíme tuk a cukr. Necháme zchladnout a do vlažné směsi rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto. Protože je tam hodně tuku, moc mísit to nejde, ale to vůbec nevadí, stačí jen, aby se suroviny spojily a vytvořily určitou masu, ostatní už vykonají kvasnice. Postavíme i s mísou na teplé místo a necháme vykynout. Těsto rozválíme na plát o síle 1,5–2 cm, přehneme z 1/3 do středu a druhou třetinou přikryjeme. Utvoříme jakýsi třívrstvý válec.
Z něho ukrajujeme kousky (velikost libovolná, podle toho, jak chceme mít kroužky velké – ještě nakynou), vyvalujeme váleček a při válení ho stáčíme mírně do ruličky a spojíme v kolečko. Namáčíme do misky s vodou a obalujeme v sypání. Rovnáme na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v předehřáté troubě do růžova cca při 150 °C tak 15 minut. Raději hlídáme, kdo má rád křupavější, nechá je zčervenat (ne zčernat).
Lépe je připravovat těsto na dvakrát z poloviční dávky, snadněji se s ním pracuje. Příprava sypání: Rozpustíme tuk, přidáme cukr, mouku a mák vše zamícháme. Cukru podle chuti.
Cibule nakrájíme na spíše tenké kolečka, které ve velké těžké pánvi osmahneme na másle do sklovita. Přidáme na malé…
více o Avignonský rumpsteak s cibulí
Hermelín nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky, přidáme tatarku nebo majonézu a nadrobno…
více o Rychlá hermelínová pomazánka
Celá vejce s cukrem našleháme a pak postupně přidáme všechny zbývající ingredience. Dáme do vymazané formy a pečeme. Je…
více o Bábovka s jablky a ořechy
Z oleje a polohrubé mouky uděláme zásmažku a necháme ji vychladnout. Přidáme větší část kopru. Přidáme vodu. Rozmícháme…
více o Babiččina koprová omáčka