Nejprve si připravíme kuličky. Rozmražené měšťanské maso dáme do misky. Postupně přidáme 1 vejce, 2 lžíce solamylu, sůl, podravku, půl pytlíku sezamového semínka, hodně nakrájené petrželky nadrobno nebo i jiných bylinek, nastrouhanou nivu a zahustíme strouhankou, aby šly dělat kuličky.
Směs by se měla trochu lepit (pomůžeme si mokrýma rukama) a obalíme na talířku ve strouhance smíchané s půl pytlíkem sezamového semínka. Smažíme ve friťáku dozlatova.
Mezitím si připavíme marinádu. Do misky dáme zakysanou smetanu, jednu sušenou malinkou feferonku nakrájenou najemno, tatarku, protlačený česnek, sůl, harissu a bylinky (ale nemusí být).
Mezitím se nám usmaží kuličky, které vyjmeme a dáme na ubrousek odkapat. Ty potom napichujeme na párátka.
Podáváme s marinádou, do které tyto kuličky namáčíme. Tyto kuličky vždycky zmizely ze stolu první a návštěva byla nadšená. Určitě se zavděčíte.
Kotlety osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance, ve vejci a dáme smažit na pánev do růžova. Do pekáčku nebo zapékací…
více o Obrácené řízky na zelenině
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme vodu, olej, nakonec zapracujeme mouku s práškem střídavě…
více o Francouzský hruškový koláč
Řepu oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme na máslo se šalotkou, taktéž nakrájenou na kolečka. Pak zalijeme pomerančovým…
více o Červená řepa jako příloha
Oloupané šalotky nasekáme nadrobno a velice pomalu a začastého míchání je osmažíme dozlatova na pánvi s rozehřátým…
více o Paštika s pomerančovou kůrou