Z kuřete nebo kuřecích prsou nakrájíme malé kousky. Smícháme smetanu a šlehačku do misky, přidáme cca dvě lžíce medu, koření, trochu láku z broskví a důkladně promícháme. Především med chvíli trvá. Naložíme do této směsi kuřecí kousky a necháme 24 hod. odstát.
Druhý den oloupeme brambory, nakrájíme na plátky. Jemně vymažeme zapékací mísu olejem nebo tukem, lžící nebo naběračkou nalijeme menší vrstvu smetany a vyskládáme brambory. Poté kombinujeme vrstvu brambor, vrstvu smetany. Dáme na cca 50 minut do trouby. Doporučuji nezavírat mísu. Mezitím, co se budou péct brambory, nakrájíme několik broskví na plátky. Ve chvíli, kdy brambory začnou měknout, vyskládáme nahoru kousky masa a kousky broskví a celé polijeme zbytkem smetany. Vrátíme do trouby na cca 15–20 minut. Po dodělání je možné posypat strouhaným sýrem, dle chuti.
Hovězí maso na několika místech nařízneme a prošpikujeme kousky slaniny. Osolíme, opepříme a na pánvi zprudka opečeme…
více o Svíčková na smetaně pro dva
Listové těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm, nařežeme obdélníky nebo čtverce a dáme na plech, konce těsta přehneme…
více o Dobrota z listového těsta II.
Brambory uvaříme ve slupce. Slejeme vodu, oloupeme brambory a přes "takovéto kulaté" mačkátko na brambory promačkáme do…
více o Rychlý bramborový salát
Cukr, žloutky a máslo utřeme do pěny a přidáme sníh z bílků, mouku, citronovou kůru nebo kakao. Dáme na plech s pečícím…
více o Citronové nebo kakaové cukroví