Z kuřete nebo kuřecích prsou nakrájíme malé kousky. Smícháme smetanu a šlehačku do misky, přidáme cca dvě lžíce medu, koření, trochu láku z broskví a důkladně promícháme. Především med chvíli trvá. Naložíme do této směsi kuřecí kousky a necháme 24 hod. odstát.
Druhý den oloupeme brambory, nakrájíme na plátky. Jemně vymažeme zapékací mísu olejem nebo tukem, lžící nebo naběračkou nalijeme menší vrstvu smetany a vyskládáme brambory. Poté kombinujeme vrstvu brambor, vrstvu smetany. Dáme na cca 50 minut do trouby. Doporučuji nezavírat mísu. Mezitím, co se budou péct brambory, nakrájíme několik broskví na plátky. Ve chvíli, kdy brambory začnou měknout, vyskládáme nahoru kousky masa a kousky broskví a celé polijeme zbytkem smetany. Vrátíme do trouby na cca 15–20 minut. Po dodělání je možné posypat strouhaným sýrem, dle chuti.
Hovězí maso na několika místech nařízneme a prošpikujeme kousky slaniny. Osolíme, opepříme a na pánvi zprudka opečeme…
více o Svíčková na smetaně pro dva
Z vlažného mléka, medu, případně lžičky mouky připravíme kvásek a zaděláme jím těsto (podmáslí také lehce ohřejeme).
…
více o Domácí tmavý chléb s ořechy
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou…
více o Nakládané žampiony se sýrem
Kotlety naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, potřeme hořčicí s rozmačkaným česnekem a posypeme grilovacím kořením…
více o Kotlety pečené v alobalu