Maso naklepeme na tenké široké plátky. Osolíme, okořeníme dle chuti – já použil směs na gyros, ale je možná jakákoliv jiná varianta.
Vymazané pudinkové bábovičky nebo skleněné kompotové misky z varného skla vyložíme masem, do vzniklého hnízdečka dáme na kostičky nakrájené jablko, nivu a klobásu (já měl lovecký salám – taky dobrý).
Pokud jsou plátky větší než misky, nahoře je uzavřeme. Pokud ne, přikryjeme plátkem sýra a dáme zapéct na asi 45 minut.
Upečené vyklopíme na talíř a podáváme třeba s hranolkami. K tomu chlazený Müller Thurgau.
I menší plátky se dají použít, třeba po dvou do misky. Při pečení se spojí a po vyklopení drží tvar.
Toto rychlé a vynikající jídlo jsem získal od kamarádky. Jeho výhoda je, že dává prostor fantazii a improvizaci podle nálady, chutí a toho, co je doma.
Smícháme mouku, žloutky, cukr, kakao, olej, mléko a prášek do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme…
více o Pařížské kostky s Margotkou
Z oleje, česneku a koření (já používám drcený pepř, trošku chilli, koriandr a drcený kmín) připravíme marinádu, kotlety…
více o Božské vepřové kotletky
Omytý lilek nakrájíme na větší kostky, osolíme, dáme do sítka a necháme 30 min "vypotit". Poté ho důkladně opláchneme…
více o Pikantní losos na zelenině