Kuře zbavíme kůže a vykostíme (kdo se s tím nechce dělat, může si koupit chlazené prsní a stehenní řízky). Maso nakrájíme na menší stejné kostičky, aby se nám při grilování dobře udělalo i vevnitř a dáme do mísy.
V druhé míse smícháme 2:1 kečup s olejem metličkou. Přidáme utřený česnek, šťávu z půlky citronu, bazalku, kterou trochu promneme mezi prsty, pepřové koření, cayenský a černý pepř dle toho, jak moc to chceme pikantní (tzn. průběžně ochutnávat), drcený kmín a koření na rožnění. Dobře promícháme a vylijeme na maso. Znovu dobře promícháme, aby se marináda dostala rovnoměrně na všechno maso a necháme v lednici marinovat nejlépe 2 dny.
Ráno před grilováním maso vyndáme a rozdělíme na 10 stejných hromádek. Anglickou slaninu rozkrájíme na tenčí plátky a ty pak na malé kostičky, aby moc nevyčuhovaly mezi masem. Z anglické si rovněž uděláme 10 stejných hromádek a pak už jen na střídačku napichujeme na špejle. Polijeme zbylou marinádou, která nám zůstane v míse a vrátíme zpět do lednice ještě trochu uležet.
Omáčka k masu: Ráno před grilováním smícháme jogurt a majonézu, přidáme utřený česnek a 1 koření a necháme několik hodin uležet. Pokud se nám to zdá málo výrazné, přisypeme ještě trochu z druhého balíčku koření.
Podáváme s čerstvým chlebem a nakrájenou zeleninou
Ze žampionů odstraníme třeně a do prázdných kloboučků dáme trochu pesta a kousek sýra.
Z uvedených ingrediencí umícháme…
více o Italské žampiony na gril
Jablka nakrájíme na kousky, posypeme cukrem a opečeme na 2 plátcích slaniny nakrájených na kostky. 3 plátky slaniny…
více o Jablka se slaninou a brambory
Vejce rozdělíme, bílky dáme do jedné mísy, žloutky do druhé. Ke žloutkům přisypte mouku, prášek do pečiva, přilijte…
více o Lívance podle Jamie Olivera
Tento recept kdysi dávno objevila moje maminka v nějakém kuchařském časopise a uchytil se, můj partner již nechce jinou…
více o Rychle, zdravě a chutně losos