V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nastrouhané mrkve a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku pěkně obarví a restováním i výborně dochutí. Mrkev posypeme moukou, kterou krátce za stálého míchání také orestujeme, pak zalijeme vodou a promícháme, přidáme očištěný květák rozdělený na růžičky, dochutíme solí, pepřem, kořením a vaříme doměkka (nerozvařit). Velké kusy květáku můžeme rozmačkat na menší. Polévku případně ještě dochutíme a podáváme dozdobenou čerstvě nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Očištěný květák rozebereme na růžičky, opláchneme, vložíme do hrnce s osolenou vodou a povaříme. Mezitím rozehřejeme na…
více o Květáková polévka s mrkví
Vývar přivedeme k varu. Mezitím očistíme a opláchneme mrkve. Pak je rozkrájíme na kostky či kolečka, přidáme do polévky…
více o Nudlová polévka s mrkví
Roláda: ušleháme zvlášť bílky - doporučuji se špetkou soli (jsou tužší), v další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme…
více o Šarlota aneb roládkový dort
Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte vykynout. Rozdělte na deset až šestnáct kousků. Rozválejte je, doprostřed…
více o Volarské tvarohové koláčky
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme…
více o "POLÁRKA" vanilkové řezy