V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nastrouhané mrkve a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku pěkně obarví a restováním i výborně dochutí. Mrkev posypeme moukou, kterou krátce za stálého míchání také orestujeme, pak zalijeme vodou a promícháme, přidáme očištěný květák rozdělený na růžičky, dochutíme solí, pepřem, kořením a vaříme doměkka (nerozvařit). Velké kusy květáku můžeme rozmačkat na menší. Polévku případně ještě dochutíme a podáváme dozdobenou čerstvě nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Očištěný květák rozebereme na růžičky, opláchneme, vložíme do hrnce s osolenou vodou a povaříme. Mezitím rozehřejeme na…
více o Květáková polévka s mrkví
Vývar přivedeme k varu. Mezitím očistíme a opláchneme mrkve. Pak je rozkrájíme na kostky či kolečka, přidáme do polévky…
více o Nudlová polévka s mrkví
1. V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme hladkou mouku a uděláme zlatou jíšku, kterou zalijeme vodou nebo vývarem a dobře…
více o Babiččina chlebová polévka
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli. Přidáme na kostky pokrájené maso (hovězí, vepřové, drůbeží), které jsme osolili a…
více o Hovězí s hlívou na hořčici