Květák rozdělíme na kousky a uvaříme ne úplně do měkka ve slané a okmínované vodě. Do misky zatím na jemno rozkrájíme šunku a nastrouháme sýr na hrubším struhadle. Uvařený květák propláchneme studenou vodou a nasekáme na drobnější kousky, přidáme do misky se šunkou a sýrem.
Dále přidáme vejce, trochu soli, né moc, podle chuti, počítejme s tím, že šunka i sýr jsou slané, trochu opepříme a mlékem a strouhankou zaděláme těsto husté asi tak jako na karbanátky. Necháme tak 10 min. odstát, aby strouhanka pořádně absorbovala mléko. Potom velkou lžící nabíráme a tvoříme placičky, které ještě obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.
Jako přílohu dávám nejraději bramborovou kaši, ale lze i brambory nebo hranolky a tatarku jak je komu libo po chuti. Nejraději je ale mám jen tak do ruky, i studené.
Počet porcí neudávám, protože se to liší velikostí květáku a taky velikostí placiček.
Na pánvi na másle mírně osmažíme na kolečka nakrájený pórek a na kostičky nakrájenou šunku. Zalijeme 1,5 l již vroucí…
více o Česnečka se šunkou a sýrem
Bílky ušleháme na tuhý sníh. Přidáme cukr po lžičkách a šleháme, až je sníh tuhý a lesklý. Nastříkáme 24 pusinek na…
více o Čokoládové pusinky ze sněhu
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku po obou stranách…
více o Kuřecí řízek po švýcarsku
Švestky zalejeme horkou vodou spolu s troškou slivovice (nemusí být). Po 20 minutách švestky vyjmeme a opatrně, ale…
více o Švestička v křupavé slanině
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, česnek na plátky a vše dáme do zapékací misky, přidáme vegetu, majoránku,…
více o Brambory zapečené s česnekem