Květák rozdělíme na kousky a uvaříme ne úplně do měkka ve slané a okmínované vodě. Do misky zatím na jemno rozkrájíme šunku a nastrouháme sýr na hrubším struhadle. Uvařený květák propláchneme studenou vodou a nasekáme na drobnější kousky, přidáme do misky se šunkou a sýrem.
Dále přidáme vejce, trochu soli, né moc, podle chuti, počítejme s tím, že šunka i sýr jsou slané, trochu opepříme a mlékem a strouhankou zaděláme těsto husté asi tak jako na karbanátky. Necháme tak 10 min. odstát, aby strouhanka pořádně absorbovala mléko. Potom velkou lžící nabíráme a tvoříme placičky, které ještě obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.
Jako přílohu dávám nejraději bramborovou kaši, ale lze i brambory nebo hranolky a tatarku jak je komu libo po chuti. Nejraději je ale mám jen tak do ruky, i studené.
Počet porcí neudávám, protože se to liší velikostí květáku a taky velikostí placiček.
Na pánvi na másle mírně osmažíme na kolečka nakrájený pórek a na kostičky nakrájenou šunku. Zalijeme 1,5 l již vroucí…
více o Česnečka se šunkou a sýrem
Očistíme si jeden vetší květák, syrový ho nastrouháme do mísy na větších očkách. Přidáme 2 žloutky, ochutíme vegetou,…
více o Květákové placky (karbanátky)
Amasaké smícháme se sušeným ovocem a za občasného míchání přivedeme k varu. Zatím rozmícháme pudink, Maizenu a cukr ve…
více o Amasaké s pudinkem a ovocem
Na oleji orestujete na velké kusy nakrájený petržel a brambory. Přidáte nastrouhaný zázvor a najemno nasekaný česnek a…
více o Polévka z medvědího česneku