Květák rozdělíme na kousky a uvaříme ne úplně do měkka ve slané a okmínované vodě. Do misky zatím na jemno rozkrájíme šunku a nastrouháme sýr na hrubším struhadle. Uvařený květák propláchneme studenou vodou a nasekáme na drobnější kousky, přidáme do misky se šunkou a sýrem.
Dále přidáme vejce, trochu soli, né moc, podle chuti, počítejme s tím, že šunka i sýr jsou slané, trochu opepříme a mlékem a strouhankou zaděláme těsto husté asi tak jako na karbanátky. Necháme tak 10 min. odstát, aby strouhanka pořádně absorbovala mléko. Potom velkou lžící nabíráme a tvoříme placičky, které ještě obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.
Jako přílohu dávám nejraději bramborovou kaši, ale lze i brambory nebo hranolky a tatarku jak je komu libo po chuti. Nejraději je ale mám jen tak do ruky, i studené.
Počet porcí neudávám, protože se to liší velikostí květáku a taky velikostí placiček.
Na pánvi na másle mírně osmažíme na kolečka nakrájený pórek a na kostičky nakrájenou šunku. Zalijeme 1,5 l již vroucí…
více o Česnečka se šunkou a sýrem
Hermelín plošně rozkrojíme a položíme do rozpáleného oleje řeznou plochou nahoru. Obložíme salámem, posypeme pokrájenou…
více o Hermelín s volským okem
Špenát osmažíme na másle. Přidáme nadrobno nasekaný stroužek česneku, osolíme a opepříme. Ke konci smažení přidáme na…
více o Pstruh se špenátem a česnekem