Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku promícháme, necháme vzejít kvásek. Poté přidáme rozpuštěné vlažné máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru, rum, sůl, vejce, zbylé mléko a olej, vše řádně promícháme a na teplém místě necháme vláčné těsto asi 30 minut kynout.
Pak těsto na pomoučněném stole rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme změklým máslem, pevně svineme a roládu pokrájíme nití nebo pomaštěným nožem na plátky.
Kolečka z těsta přeneseme na vymaštěný plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Uprostřed každého kolečka vytlačíme důlek, který naplníme dle své chuti makovou, povidlovou, tvarohovou, ořechovou nádivkou nebo jablečným nebo hruškovým rozvarem...
Na plechu necháme ještě krátce nakynout a dáme péct do předehřáté trouby (180°C) dorůžova na cca 20 minut.
*Koláčky před pečením můžeme potřít vejcem, posypat žmolenkou nebo po upečení posypat moučkovým cukrem.
Smíchá se mouka s práškem do pečiva, přidá cukr, skořice, ořechy, nakrájená jablka a nakonec vejce. Vše se smíchá a…
více o Jiřinčina skořicová bábovka
Z přísad vypracujeme těsto. Vyválíme ho a vložíme do dortové formy, přičemž vyložíme dno a boky do výšky 4 cm. Na dno…
více o Rebarborový dort s tvarohem
- maso nakrájíme na nudličky
- cibuli na kostičky
- usmažíme cibuli
- přidáme maso, osolíme
- udusíme do poloměkka
…
více o Vepřové či kuřecí na ananasu