Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku promícháme, necháme vzejít kvásek. Poté přidáme rozpuštěné vlažné máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru, rum, sůl, vejce, zbylé mléko a olej, vše řádně promícháme a na teplém místě necháme vláčné těsto asi 30 minut kynout.
Pak těsto na pomoučněném stole rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme změklým máslem, pevně svineme a roládu pokrájíme nití nebo pomaštěným nožem na plátky.
Kolečka z těsta přeneseme na vymaštěný plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Uprostřed každého kolečka vytlačíme důlek, který naplníme dle své chuti makovou, povidlovou, tvarohovou, ořechovou nádivkou nebo jablečným nebo hruškovým rozvarem...
Na plechu necháme ještě krátce nakynout a dáme péct do předehřáté trouby (180°C) dorůžova na cca 20 minut.
*Koláčky před pečením můžeme potřít vejcem, posypat žmolenkou nebo po upečení posypat moučkovým cukrem.
Nakrájenou rebarboru dáme do většího kastrolu a přidáme 200 g cukru. Přivedeme do varu, oheň stáhneme a za častého…
více o Jahodovo-rebarborové tiramisu
Nevykostěná kuřecí stehna omyjeme osolíme, potřeme grilovacím kořením. Obalíme v trojobalu. Vložíme do pekáče, aby se…
více o Kuřecí stehna v trojobalu
Všechny ingredience kromě máku a semínek vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme zpacovat těsto. Hotové těsto…
více o Houstičky z domácí pekárny
Očištěné a nakrájené žampiony podusíme na másle, osolíme, okořeníme a zalijeme vroucí vodou z konvice. Přidáme kostky…
více o Krémová žampionová polévka