Těsto: Droždí rozmícháme v části vlažného mléka, lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, rozehřáté máslo, kvásek, 1 vejce a tolik zbylého vlažného mléka, abychom zadělali vláčné nelepivé těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném válu a potřeme ořechovou náplní. Zavineme a dáme na plech s pečicím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými ořechy a necháme 15 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C po dobu cca 30 minut.
Náplň: Mléko zahřejeme, přisypeme oba druhy cukru, ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně, přidáme rum, zahustíme drobečky z piškotů a promícháme.
Komu se nechce dělat náplň, může závin plnit koupenou náplní (např. ořechy nebo mák).
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou…
více o Nakládané žampiony se sýrem
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu
Hrách si den předem namočíme a v té stejné vodě druhý den uvaříme do měkka, popř. rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje…
více o Hrachová polévka s klobásou