Kynuté těsto z 1 kg mouky (používám těsto na kynuté tvarohové koláče) nebo jiné těsto na vánočku či mazanec rozdělíme na 9 dílů. Ke každému dílu přidáme hrst rozinek, zapracujeme v bochánek a ten prsty a dlaní rozválíme do cca 25 cm dlouhého válečku. Vždy 3 válečky spleteme do copu a konce copu spojíme k sobě. Pokud možno tak, aby spoj nebyl vidět.
Věnec dáme na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě chvíli kynout, potřeme vejcem a pokládeme půlkami spařených a oloupaných mandlí. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C, po 15 minutách ji ztlumíme na 180 °C a pečeme, dokud nezezlátne. Je-li věnec již zcela hotov, zjistíme tak, že dovnitř zapíchneme špejli. Pokud zůstane čistá, bez přilepeného těsta, věnec je hotov.
Na kousky pokrájenou cibuli osmahneme na 25 gramech másla. Jakmile zesklovatí, přidáme pokrájené žampiony (kostičky,…
více o Žampionová omáčka s cibulí
Všechny přísady na těsto smícháme a vytvoříme vláčné těsto.
Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech (cca 40 x 40…
více o Čokoládové kostky s polevou
Listové těsto rozdělíme na polovinu a každý díl rozválíme. Do spodu dortové mísy vymazané máslem dáme jednu část těsta,…
více o Hemenex v listovém těstu