Kynuté těsto z 1 kg mouky (používám těsto na kynuté tvarohové koláče) nebo jiné těsto na vánočku či mazanec rozdělíme na 9 dílů. Ke každému dílu přidáme hrst rozinek, zapracujeme v bochánek a ten prsty a dlaní rozválíme do cca 25 cm dlouhého válečku. Vždy 3 válečky spleteme do copu a konce copu spojíme k sobě. Pokud možno tak, aby spoj nebyl vidět.
Věnec dáme na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě chvíli kynout, potřeme vejcem a pokládeme půlkami spařených a oloupaných mandlí. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C, po 15 minutách ji ztlumíme na 180 °C a pečeme, dokud nezezlátne. Je-li věnec již zcela hotov, zjistíme tak, že dovnitř zapíchneme špejli. Pokud zůstane čistá, bez přilepeného těsta, věnec je hotov.
Z mouky, másla, 125 g cukru, žloutku, mléka, vína, 1 lžičky mleté skořice a hřebíčku vypracujeme těsto, zabalené ve…
více o Skořicové sušenky s povidly
Předehřejte troubu na 160 stupňů. Kachní prsíčka několikrát nařízněte ostrým nožem a celou kachnu osolte a opepřete.…
více o Pomalu pečená kachna s medem
Nejprve oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme, s trochou cukru, sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, skořici a med,…
více o Mňamózní perníková bábovka