Kynuté těsto z 1 kg mouky (používám těsto na kynuté tvarohové koláče) nebo jiné těsto na vánočku či mazanec rozdělíme na 9 dílů. Ke každému dílu přidáme hrst rozinek, zapracujeme v bochánek a ten prsty a dlaní rozválíme do cca 25 cm dlouhého válečku. Vždy 3 válečky spleteme do copu a konce copu spojíme k sobě. Pokud možno tak, aby spoj nebyl vidět.
Věnec dáme na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě chvíli kynout, potřeme vejcem a pokládeme půlkami spařených a oloupaných mandlí. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C, po 15 minutách ji ztlumíme na 180 °C a pečeme, dokud nezezlátne. Je-li věnec již zcela hotov, zjistíme tak, že dovnitř zapíchneme špejli. Pokud zůstane čistá, bez přilepeného těsta, věnec je hotov.
Smícháme vejce, jogurt, tvaroh, přidáme pudink, cukr, sůl, zamícháme a podle potřeby přidáme dětskou krupici smíchanou…
více o Jogurtové knedlíky s jahodami
Všechny přísady na těsto smícháme. Mléko dáme podle potřeby, těsto nemá být tuhé, ale ani řídké, asi jako piškotové.…
více o Jogurtový koláč s rebarborou
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou…
více o Nakládané žampiony se sýrem
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli. Přidáme na kostky pokrájené maso (hovězí, vepřové, drůbeží), které jsme osolili a…
více o Hovězí s hlívou na hořčici