V osolené vodě uvaříme těstoviny. Na olivovém oleji zatím osmažíme nadrobno nasekanou cibuli a opečeme do zlatova. Přidáme tuňáka i se šťávou a necháme ho na pánvi ohřát. Přidáme trochu rajčatového protlaku (asi 2 lžíce), kukuřici a necháme ještě asi minutu na ohni. Dochutíme solí, pepřem a petrželkou, pokapeme citronovou šťávou. Těstoviny slijeme a přidáme k tuňákové směsi, pořádně promícháme. Těstoviny i s tuňákovou směsí dáme na pekáč a posypeme větší vrstvou sýra a dáme zapéct do trouby (případně mikrovlnné trouby), dokud se sýr nerozpustí a nezhnědne. Podáváme teplé.
Z 0,5 kg hladké mouky, jednoho vejce, mléka a kvasnic uděláme kynuté těsto, do kterého navíc přidáme lžíci oleje a dáme…
více o Pončiky – Ukrajinské pirohy
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových