Vyšší plech vymažeme tukem, vysypeme mletými ořechy nebo strouhankou či kokosem – jak kdo má rád. Dno plechu poklademe plátky jablek, na ně nalijeme třené těsto. Tuk třeme s cukrem, postupně přidáváme žloutky. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kterou postupně zamícháváme do krémového základu, přidáváme tolik mléka, aby vzniklo středně husté těsto a vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do lehkého zhnědnutí těsta. Po vychladnutí vyklopíme řezy na desku nebo větší plech s nízkým okrajem – jablka budou nahoře.
Ručním šlehačem vyšleháme tuk s tvarohem a cukrem (příp. trochou šlehačky) – pozor na to, aby byly tyto suroviny ve stejné teplotě! Tvarohovoý krém natřeme na obrácené řezy a po ztuhnutí polijeme čokoládovou polevou (nejlepší je čokoláda na vaření se lžící sádla – krásně se krájí, neláme se, nakonec posypeme kokosem, nebo ořechy.
Po ztuhnutí krájíme na menší kostky. Řezy jsou velice lahodné, rychle zmizí – alespoň u nás to tak je.
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků…
více o Žemlovka s jablky a tvarohem
Hlávkové zelí omyjeme a natrháme na menší listy do salátové mísy. Mezitím uvaříme dvě brambory a tři vejce natvrdo. Do…
více o Salát od Středozemního moře
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy, stejně tak maso a klobásy. Cibule na kolečka, slaninu na plátky a…
více o Sloní žrádlo na zahradní gril
Čočku jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila novou, přidala bobkový list, tymián a dala…
více o Talianska šošovicová polievka
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť…
více o Uzená polévka s kroupami