Vyšší plech vymažeme tukem, vysypeme mletými ořechy nebo strouhankou či kokosem – jak kdo má rád. Dno plechu poklademe plátky jablek, na ně nalijeme třené těsto. Tuk třeme s cukrem, postupně přidáváme žloutky. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kterou postupně zamícháváme do krémového základu, přidáváme tolik mléka, aby vzniklo středně husté těsto a vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do lehkého zhnědnutí těsta. Po vychladnutí vyklopíme řezy na desku nebo větší plech s nízkým okrajem – jablka budou nahoře.
Ručním šlehačem vyšleháme tuk s tvarohem a cukrem (příp. trochou šlehačky) – pozor na to, aby byly tyto suroviny ve stejné teplotě! Tvarohovoý krém natřeme na obrácené řezy a po ztuhnutí polijeme čokoládovou polevou (nejlepší je čokoláda na vaření se lžící sádla – krásně se krájí, neláme se, nakonec posypeme kokosem, nebo ořechy.
Po ztuhnutí krájíme na menší kostky. Řezy jsou velice lahodné, rychle zmizí – alespoň u nás to tak je.
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků…
více o Žemlovka s jablky a tvarohem
Bůček se sýry a solí propracujeme a dáme do skleňené nebo porcelánové misky. Do směsi uděláme dolíky, zalijeme je pivem…
více o Mletý bůček se směsí sýrů
Dáme svařit 2/3 mléka, nejprve osolíme (díky tomu by se nám omáčka neměla později srazit) a dáme kopr. Ve zbylém mléce…
více o Koprová omáčka od maminky
1) Jako první si vezmeme jednu velikou mísu, do které si zaděláme těsto na korpus. Smícháme tedy všechny ingredience na…
více o Domácí želatinový koláč