Špagetová omáčka: Mleté maso zprudka osmahneme na trošce oleje, zasypeme 1/2 kořenicí směsi na špagety, přidáme rajčatový protlak, krátce promícháme a zalijeme horkou vodou. Přidáme trochu kečupu, trochu cukru, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a necháme asi 20 minut povařit. Pokud máme lasagne nepředvařené, je lepší, když je omáčka trochu řidší, protože se částečně do těstovin vsákne.
Bešamel: Mezitím si na másle připravíme světlou jíšku, kterou na chvilku odstavíme z plotny a zalijeme horkým mlékem. Pak hrnec dáme zpět na plotnu a za stálého míchání necháme mléko zhoustnout do požadované konzistence a okamžitě opět odstavíme z plotny. V případě, že vám bude omáčka připadat moc hustá, vrátíme ji zpět na plotnu, přilijeme další horké mléko a postup opakujeme. Pokud nastane opačný problém, v jiném kastrůlku si připravíme ještě trochu jíšky a na plotně ji zapracujeme do bešamelu. Když nám bude hustota již vyhovovat, odstavenou omáčku osolíme, opepříme a posypeme čerstvě nastrouhaným nebo mletým muškátovým oříškem a zamícháme.
Lasagne: Připravenou zapékací nádobu vymažeme máslem nebo olejem, její dno vyložíme připravenými lasagnemi (buď syrovými, nebo předvařenými – musíme postupovat podle návodu na obalu těstovin), ty pak zalijeme částí špagetové omáčky, částí bešamelu, posypeme trochou strouhaného sýru a poklademe další vrstvu těstovin. Takto pokračujeme, dokud máme dost omáček a těstovin. Poslední vrstvu by měly tvořit lasagne bohatě posypané strouhaným sýrem. Nádobu poté vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme zhruba 20–30 minut, ale dobu pečení přizpůsobujeme návodu na obalu těstovin.
Po vyjmutí z trouby necháme lasagne s mletým masem a bešamelem chvilku odstát a nakrájené na kostky podáváme.
Den předem : šlehačky a kaštany zahřát, rozpusti a nechat 1 minutu vařit. Dát vychladit do ledničky do druhého dne.
…
více o Pařížské kostky od Lucinky
Paštičky se dělají z list. těsta. Těsto vyválet a vykrajovat kolečka. Jedno plné a dvě s vykrojeným středem, dávat na…
více o Sýrové paštičky švýcarské