hrst
eidam sýr
může být i jiný sýr dle chuti a libosti
2
ks
česnek
stroužky
1
hrst
hladká mouka
3
dl
mléko
2
ks
hřebíček
1
lžička
pepř mletý
0,5
kg
mleté maso
může být vepřové i hovězí
1
ks
bobkový list
1
hrst
rozmarýn
trocha sušeného koření, může být samozřejmě čerstvé
2
dl
červené víno
2
dl
vývar
zeleninový, hovězí nebo kuřecí
2
hrst
parmazán
12
ks
lasagne
záleží na velikosti zapékací misky
2
špetka
muškátový oříšek
50
ml
olej
1
ks
nakládaná loupaná rajčata
plechovka
Postup přípravy receptu
Příprava boloňské omáčky:
Na oleji a cibulce orestujeme nastrouhanou mrkev a celer. Necháme opékat asi 10 minut dozlatova, pak přidáme česnek a maso, rozmarýn a restujeme 10 minut. Přidáme červené víno, to necháme postupně vyvařit – asi 15 minut a přidáme vývar a rajčata z plechovky. Vše necháme na mírném ohni dusit asi 40 minut podle druhu masa.
Příprava bešamelu:
Začneme přípravou mléka, které dáme vařit s bobkovým listem, cibulí (předem rozřízneme na dvě půlky) a dvěma hřebíčky. Vaříme asi 10 minut, pak zcedíme a necháme vychladnout. Na pánvi si rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku – uděláme klasickou jíšku a zalijeme mlékem. Vaříme asi 10 minut, dokud nám bešamelová omáčka nezhoustne. Dosolíme a dopepříme dle chuti a nakonec přidáme muškátový oříšek.
Lasagne:
Plátky lasagní dáme do vroucí vody (s trochou oleje) povařit na 5 minut, pak vyndáme a dáme do mísy se studenou vodou.
Příprava lasagní do zapékací misky:
Do zapékací misky dáme pečicí papír a začínáme vrstvou bešamelu, pak lasagne, pak boloňská omáčka a postup opakujeme, dokud máme suroviny. Mezi vrstvy můžeme přidat ještě sýr. Na závěr končíme bešamelem a posypeme pořádnou dávkou sýru. Dáme zapéct na 30–40 minut.
Uvařenou kapustu pokrájíme na nudličky, vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme do mísy k rozšťouchaným bramborám. Přidáme…
více o Bramborovo-kapustové placičky